Thursday, 27 December 2012

hedgehog

Assalammualaikum, dan holo ! :)

well, harini aku nak kongsi sikit pengetahuan aku pasal seekor binatang yang diberi nama HEDGEHOG ( sila rujuk gamba kalau tak kenal ). Hedgehog ni sebenarnya bukanlah salah seekor dari spesis landak. Takdo kene mengeno pun depa ni. Tapi terlalu ramai yang salah anggap yang ingat dorang ni badik-badik,cucu-cicit,mak-bapak,sdare-mare sume just because badan dorang ade duri atau quils di belakang badan dorang. Alah, yang macam landak tu. Ha sebab tu dorang ni banyak yg kaitkan dengan landak. Ade 15 species hedgehog, contohnya african pygmy,albino dan salt and pepper. Kalau nak tau lagi jenis-jenis hedgehog ni, sila lah google ye. Dorang ni bergantung pada pendengaran dan deria bau sebab mata dorang cam tak nampak sangat. Aktif pada waktu malam untuk mencari makanan ataupun berjalan-jalan dan pada siang hari mostly depa ni tidoq. Dorang akan bulatkan badan dorang macam bola dan tidur. Sebabnya dorang bulatkan badan dorang is untuk halang daripada dimakan haiwan pemangsa. Yelah kan, kalau kite ni tengah nak mencari makanan walau lapar camne pun, memang tidak lah nak makan bola duri kan. So ni lah cara dorang untuk selamatkan diri dorang. Bulatkan badan menjadi macam sebiji bola duri. Hedgehog ni, boleh dijinakkan sekiranya kite nak jadikan pet. Cara-cara akan dinyatakan di sebelah bawah. Pemakanan dan cara-cara nak jaga pun akan dinyatakan disebelah bawah. So sila lah bce sampai habis. :)

CARA-CARA NAK JINAKKAN HEDGEHOG

 Apa yang kite boleh buat nak jinakkan hedgehog ni is kite boleh amik baju kite yang dah pakai yang memang terlekat bau badan kite tu, tapi jangan la yang terlalu busuk, kang pengsan plak hedgie tu kang.  Kite amik baju tu dan letak lah kat dalam cage hedgie tu, so that dia akan terbiasa dengan bau kita dan nanti dia takkan takut kat kite dah. Guna jugak baju yang berbau badan kite tu untuk alaskan tangan kite masa nak angkat dorang. Ni cara yang bagus jugak untuk beranikan diri kite nak biasakan untuk pegang duri-duri dia tu. Selalu jugaklah pergi main-main dengan dorang dan bercakap dengan dorang. Bila dorang keal dah bau badan and suara kita, takde hal dah nak pegang-pegang atau memain dengan depa :)


CARA-CARA NAK JAGA DAN PEMAKANAN HEDGEHOG

Hedgie ni memang senang je nak jaga. Dan tak leceh pun. Bau pun kurang dari kucing. So memang comel dan sesuai nak dijadikan pet. Tapi jaga-jagalah bagi yang ade anak-anak kecik kat rumah, takut tertusuk pulak kalau tak berhati-hati. Dorang ni very simple and fun animal. Ape yang perlu kalau nak start bela is sangkar,bedding,makanan. Sangkar seeloknya guna lah yang tak jaring-jaring so that kaki depa yang kiut ni tak tersangkut dan tersekat. Contoh sangkar paling okay nak pakai ade dibawah. Bagi gambar bagi senang hangpa sume nak paha,. Bedding pulak boleh guna yang macam hemster pakai. Tapi saye pakai yang kayu punya so that tahan lebih lama dan lebih serap bau dan tak kotor dan leceh. ( contoh ade di bawah jugak ). Bagi makanan pulak, ramai yang just bagi makanan kucing. Dorang akan makanan kucing tak kire jenis ape, tapi jangan la bagai yang cikai-cikai sangat. Takut sakit pulak.Dan dalam 2 hari sekali, bagilah meal worm atau superworm kat dorang. ( contoh ade di bawah bagi yang taktau ). Buah-buahan pun boleh bagi, tapi delenyekkan dulu ye :)

Hedgehog 


ni bila dorang nak pertahankan diri 
COMEL K


Contoh cage yang sesuai digunakan.



Mealworm
selalu ada jual di kedai ikan sebab ikan banyak makan mealworm ni 
petshop biasa kadang-kadang ada


So harap korang enjoy baca ni dan apa-apa pertanyaan boleh tanya di comment ye. Btw, sesiapa yang nak bela hedgehog ni, bagitau lah, coz aku ade jual :) 
BYE


19 comments:

  1. awesome!!! siyes .. im your big fan .. ape yg akk ske .. nur ske gak .. but .. cacing tu ... geli sikit .. hihik

    ReplyDelete
  2. duri diorang tue seriously tajam ker..hanya appearance utk protect diri?

    ReplyDelete
  3. hey thnks nur. mula2 geli, lama2 okay lah :)

    yeah memang tajam pun. tapi bila kite dah biasa pegang sume, rase macam pegang berus je :)

    ReplyDelete
  4. Fatin, seekor berapa ? mcm berminat pulak, sini diorg layan Sugar Glider, nak lain daripada yang lain.

    ReplyDelete
  5. kak fatin i just want to ask how much Hedgehog nie ya

    ReplyDelete
  6. Hello. I dah follow blog u. Please follow me back. Hehe. Tak follow pun takpe. Its ok ya >,< http://eiyka-errykaa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. cmna nk identify jantina die???

    ReplyDelete
  8. ada cara2 dia nak identify. nk terangkan kat sini cam payah je -.-

    ReplyDelete
  9. hi

    erm.available tak untuk postage?? haha
    no no serious buyer boleh post tak?

    thanks in advance

    ReplyDelete
  10. post kemana ye? text me please kalau nak a faster reply. 0133348899

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum. The hedgehog is so cute. Kalau tdk keberatan buat vidio lagi ya. Saya bagi idea, kak Fatin tgk blog saya & amik catatan saya tu jadi vidio kakak yg terbaru. Saya tdk kisah. Nanti blh add-kan vidio tu ke blog lagi! ^ __ ^ v

    ReplyDelete
  12. My blog is - http://diarynovelistar.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Salam. Ada jual lagi tak hedgehog ni? Kalau ada yg baby punya and warna snp, emailkan harga pada saya atikah.hza@gmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  14. Sangat berguna...alhamdulillah hedgie sy dh jinak n boleh brmain dgn dia..thanks

    ReplyDelete
  15. Ada jual lagi x? Nk beli.

    ReplyDelete
  16. Nk no so boleh ws awak utk tanya pasal harga

    ReplyDelete
  17. Saya nak letgo hedgehog saya sebab busy dengan study dan kurang masa bersama. Mana yang berminat boleh ws ke 01124282586

    ReplyDelete
  18. Saya nak letgo hedgehog saya sebab busy dengan study dan kurang masa bersama. Mana yang berminat boleh ws ke 01124282586

    ReplyDelete